Συγγραφείς

O/Η ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ έχει γραψει: 3 βιβλία

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ (2007)
ΜΑΓΚΕΣ ΠΙΑΣΤΕ ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ (2010)
ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΝΤΟΥΜΑΝΙ (2004)


noimageΓεννήθηκα στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1935. Οι γονείς μου πρόσφυγες. Ο πατέρας μου από το Μιχαλίτσι της Προύσσας -ορφάνεψε μικρός και τον πήραν στο ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, απ' όπου τον έδιωξαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή το 1924- και η μητέρα μου από ένα χωριό (Πακάνσκι) κοντά στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Ο πατέρας μου τέλειωσε το δημοτικό και έμαθε και τέχνη: τσαγκάρης. Η μητέρα μου ήταν αναλφάβητη, αλλά γύρω στα εξήντα της έμαθε μόνη της να διαβάζει και να γράφει, γιατί «ντρεπότανε να 'ναι αγράμματη».
Μεγάλωσα σε μιαν αυλή. Φώκαιας 18. Κάτω από την πλατεία Κυριακού (Βικτωρίας). Η αυλή είχε οχτώ δωμάτια, μια βρύση και ένα κοινόχρηστο αποχωρητήριο. Κάθε δωμάτιο και μια οικογένεια. Με τρία και τέσσερα άτομα η καθεμιά. «Αρχηγοί» των οικογενειών, μεροκαματιάρηδες. Μαραγκοί, χτίστες, τσαγκαράδες, υδραυλικοί, αρτεργάτες, σερβιτόροι, γιαουρτάδες. Ό,τι ξέρω από τον κόσμο μού τα 'μαθαν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι και, φυσικά, οι γονείς μου.
Τελείωσα το Β' Γυμνάσιο, μπήκα στο Πανεπιστήμιο (Νομική Αθηνών), αλλά το παράτησα στο τρίτο έτος, γιατί μπλέχτηκα με τη δημοσιογραφία. Από το 1959 εργάζομαι στα Νέα: ρεπόρτερ, υπεύθυνος ύλης, υπεύθυνος ελεύθερου ρεπορτάζ, βοηθός αρχισυντάκτη, αρχισυντάκτης. Τα τελευταία είκοσι οκτώ χρόνια είμαι ο χρονογράφος της εφημερίδας.
Το 1963 καταπιάστηκα με το τραγούδι. Έγραψα τους στίχους 1.200 τραγουδιών ως τώρα. Συνεργάτες μου, μουσικοί, οι καλύτεροι: Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Λοίζος, Λεοντής, Μαρκόπουλος, Μούτσης, Σπανός, Κουγιουμτζής, Καλδάρας, Χατζηνά-σιος, Πλέσσας, Νικολόπουλος, Πολυκανδριώτης κ.ά. Και τραγουδιστές σπουδαίοι: Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Νταλάρας, Αλεξίου, Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Στρ. Διονυσίου, Μητσιάς, Γαλάνη, Καλατζής, Μητροπάνος, Παπακωνσταντίνου, Κόκοτας, Πουλόπουλος κι ένα σωρό ακόμα.
Έγραψα, επίσης, τρία θεατρικά έργα [Δρόμος, Ενβρασμώ ψυχής, Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας - σάτιρα) και δεκάδες τραγουδιών για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Τέλος, δούλεψα πολύ και στην τηλεόραση, με δικές μου εκπομπές: Ώρα για τραγούδι, Εν αρχή ην ο λόγος, Η άλλη μεριά του φεγγαριού, Μακρινές φιλίες. Φυσικά, πολλά από τα κείμενα μου πήραν και το δρόμο του τυπογραφείου. Μόνο στον Καστανιώτη, έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία μου Άσμα Ασμάτων, Οι παλιοί συμμαθητές, Ζω από περιέργεια, το αφιερωμένο στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου Όλα είναι ένα ψέμα (ο τίτλος παρμένος από το τραγούδι της «Δυο πόρτες έχει η ζωή»), Να συλληφθεί το ντουμάνι! και Είναι γλεντζές, πίνει γάλα.
Έχω έναν αδελφό, τον Γιάννη, δύο παιδιά, τον Νότη (δημοσιογράφο) και την Υακίνθη (ηθοποιό), και δύο εγγόνια: τη Μαρία-Νεφέλη και τον Λευτεράκη. Γυναίκα μου είναι η σκηνοθέτης Ράια Μουζενίδου.

πηγή: Προσωπικό αρχείο